Superduurzaam, klimaatvriendelijk voetbalveld in Amsterdam ArenA
De Amsterdam ArenA voert dit seizoen een aantal vernieuwingen door om de grasmat op zeer duurzame wijze in topconditie te houden. Eén ervan is dat het veld vanaf deze winter volledig duurzaam vorstvrij blijft. Het is voor het eerst dat dit op deze wijze in Nederland gebeurt.
De aanvoerders van de Eredivisie hebben de grasmat van de Amsterdam ArenA eerder dit jaar aangewezen als het beste veld van het seizoen 2011/2012. Op 25 augustus overhandigde Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS, de prijs aan ArenA-directeur Henk Markerink, Ajax-coach Frank de Boer en de groundsmen (veldverzorgers) van het stadion. De ArenA wil dit seizoen uiteraard weer goed scoren met het veld en zet zich daarvoor fors in. Nieuw is dat de ArenA heeft besloten dat de grasmat tegelijkertijd de duurzaamste van Nederland moet zijn.
Green Deal-partners
Het verduurzamen van de grasmat gebeurt in het kader van ‘Amsterdam ArenA vanzelfsprekend duurzaam’, het programma dat erop gericht is om de CO2-uitstoot van het stadion per saldo terug te brengen tot nul in 2015. Samen met Green Deal-partners FieldTurf AAsportsystems, Support partners in sport B.V., SGL en energiebedrijf Nuon zijn afspraken gemaakt over verduurzaming van het veld. Samen met de Amsterdam ArenA investeren zij tijd, kennis, diensten en geld.
Duurzame veldverwarming
Een duurzame vernieuwing die al dit winterseizoen operationeel is, is dat de veldverwarming superduurzaam wordt gemaakt. Restwarmte van de elektriciteitscentrale van Green Deal-partner Nuon in Diemen wordt eerst gebruikt voor de verwarming van de kantoren en de kleedkamers in de ArenA. Daarna gaat het restant via de retourleiding naar de veldverwarming. Hierdoor is de CO2-uitstoot 70-90% lager dan conventionele manieren van veldverwarming. De Amsterdam ArenA is het eerste Nederlandse stadion dat het veld op deze duurzame wijze vorstvrij houdt.
Andere maatregelen
Het blijft echter niet bij de veldverwarming alleen. Door extra te investeren in milieu, gezondheid en welzijn wil de Amsterdam ArenA de gehele keten verbeteren die samenhangt met de grasmat. De ArenA brengt daarom komend seizoen gedetailleerd de volledige kringloop in beeld die samenhangt met de grasmat. Van kweken, inzaaien en vervoer tot en met maaien, beheer en verwijdering van de mat. Ook wil de ArenA weten hoe het precies zit met de CO2-uitstoot van elk onderdeel in het proces om verder te verduurzamen. Daarnaast neemt het stadion dit seizoen onder meer de volgende maatregelen:
- Het gemaaide gras wordt opgevangen en gaat naar een vergistingsinstallatie die er biogas van maakt.
- De grasmaaiers en andere machines die nu nog gebruik maken van conventionele brandstoffen worden waar mogelijk vervangen door exemplaren die rijden op biogas of groene stroom.
- Het energiegebruik van de grasgroeiverlichting moet omlaag door de inzet van slimme ICT-oplossingen. Dat zal dit seizoen al gebeuren. Parallel hieraan doet de ArenA onder leiding en aansturing van Green Deal-partner SGL onderzoek naar de inzet van LED-verlichting voor de grasgroeiverlichting in het stadion. De eerste laboratoriumexperimenten zijn inmiddels hoopgevend.
- Het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de grasmat moet verminderen door te werken met graszaadmengsels die resistent zijn tegen ziekten. Daarnaast gaat de ArenA er extra op letten dat grondstoffen die nodig zijn om het veld in topconditie te houden het milieu zo min mogelijk belasten.
- Samen met externe deskundigen zullen de groundsmen onderzoeken hoe het watergebruik teruggedrongen kan worden. Ook onderzoekt de ArenA hoe regenwater optimaal te gebruiken is, bijvoorbeeld door een waterberging of grijswatercircuit te realiseren.
- Als de grasmat vervangen wordt, gaan de zoden terug naar de kweker waar ze volledig worden gerecycled zodat een duurzame gesloten kringloop ontstaat. Het vervoer van graszoden van en naar het stadion moet eveneens milieuvriendelijk plaatsvinden, onder meer door de inzet van vrachtwagen die rijden op biogas.
Amsterdam ArenA vanzelfsprekend duurzaam
Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het programma ‘Amsterdam ArenA vanzelfsprekend duurzaam’. Het doel daarvan is om de ArenA per saldo C02-neutraal te maken in 2015. De Amsterdam ArenA voert het duurzaamheidsprogramma uit met bijna veertig Green Deal-partners die tijd, kennis, diensten en geld investeren in het project. Zij helpen de Amsterdam ArenA om de uitstoot van CO2 te verminderen via slim vervoer, minder afval, energiebesparing, schone energie en innovatieve duurzame oplossingen.